Stimate Angajator !
Conform comunicatului Agentiei pentru Supraveghere Tehnica, la data de 18.05.2020, la un santier de contrucții din orașul Chișinău, a avut loc un accident, care s-a soldat cu decesul salariatului. Acesta a căzut de la etajul 6 al blocului.
Avînd în vedere cele de mai sus, aș vrea să vă comunic cîteva date statistice privitor la accidentele de muncă.
Astfel, conform RAPORTULUI PRIVIND ACTIVITATEA AUTORITĂȚILOR COMPETENTE ÎN DOMENIUL CONTROLULUI RESPECTĂRII LEGISLAȚIEI CU PRIVIRE LA RAPORTURILE DE MUNCĂ, SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ PE ANUL 2018, publicat în Monitorul Oficial la 28 iunie 2019, în perioada 2018 – 2019 au avut loc 503 accidente la locul de muncă.
Mai jos vedeti informatia privind Repartizarea pe împrejurări şi cauze a accidentaţilor în muncă în anul 2018.
Din tabel rezultă că căderile de la înălțime reprezintă situațiile care au provocat cele mai multe accidente de muncă, în număr de 173, ceea ce reprezintă 34% din totalul accidentelor la locul de muncă produse în 2018.
În tabelul de mai jos gasim informația cu privire la Repartizarea accidentelor de muncă grave şi mortale, pe împrejurări şi cauze, cercetate de inspectorii de muncă pe parcursul anului 2018.
Din tabelul de mai sus rezulta că căderile de la înălțime, au provocat cele mai multe decese la locul de munca in anul 2018. Astfel, din 173 accidente produse prin căderi de la înălțime - 14 s-au soldat cu moartea salariatilor.
De asemenea, din totalul accidentelor mortale, 42% revin accidentelor produse ca urmare a căderilor de la înălțime. Astfel, in 2018 au avut loc 33 accidente mortale, dintre care 14 accidente s-au produs în circumstante ce tin de căderea angajatului de la înălțime.
De menționat că cele mai multe accidente produse prin căderile de la inaltime au avut loc anume in domeniul constructiilor, in numar de 8 accidente, din care 2 accidente au avut urmari grave iar 6 accidente au fost letale.
Avînd în vedere aceste date statistice, recomandăm angajatorilor din domeniul construcțiilor să întreprindă măsuri de protecție a muncii pentru înlăturarea riscului căderii de la înălțime a lucrătorilor și anume:
- Dotarea salariaților cu centuri de siguranță în cazul în care aceștia fac activități la înălțime;
- Montarea barelor de protecție la fiecare margină unde este pericolul rasturnarii angajatilor peste margină. Aceste locuri sunt de obicei cladirile, șchelele, trecerile peste șanțuri, scările, etc.
- Acoperirea gropilor și a trecerilor pe unde se deplaseaza angajații;
- Organizarea controalelor medicale pentru angajati;
- Informarea angajaților prin intermediul instruirilor în domeniul securitații și sănătății în muncă, despre pericolul căderii de la înălțime .
De asemenea, recomandăm să efectuați evaluarea riscurilor la întreprindere cu întocmirea fișelor de evaluare a riscurilor pentru fiecare functie. Pentru funcțiile care fac activități la înălțime, în fișa de evaluare a riscurilor, specificați și riscul căderii angajatului de la înălțime. Menționăm, că fișele de evaluare a riscurilor, reprezintă niște documente obligatorii privind securitatea și sănătate în muncă, care fiecare angajator trebuie să le dețină în mod obligatoriu la întreprinderea sa.
De asemenea pe https://www.serviciiprotectiamuncii.md/p/documentele-obligatorii.html , puteți vedea care sunt documentele obligatorii privind protectia muncii la întrepinderi cu diferite domenii de activitate.
Avînd în vedere datele statistice prezentate mai sus, recomandăm angajatorilor să ia atitudine și față de alte riscuri și pericole la care sunt supuși angajații pe parcursul lucrului și să întreprindă măsuri tehnice și organizatorice în domeniul securității și sănătății în muncă pentru prevenirea și înlăturarea pericolelor respective.
Distribuie această pagină pe: